Strona Główna

f1d4bd56-b587-4de3-ad6b-4eb11e3475abWYJAZD.png

Wyjazd studyjny LGD – odwiedzamy Wielkopolskę, Warmię i Mazury 30-10-2013

Opis wyjazdu w kilku słowach.

Wyjazd  studyjny  organizowany  przez  Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich,  Wydział Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i Promocji Programów  na  teren  województwa  wielkopolskiego  oraz  Warmię  i  Mazury
W dniach od 21 do 24 października 2013 r. przedstawiciele LGD Między Odrą a Bobrem uczestniczyli w wyjeździe studyjnym zorganizowanym przez  Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich, Wydział Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich i Promocji Programów  na teren województwa wielkopolskiego oraz Warmię i Mazury.
Podczas wyjazdu, mieliśmy okazję poznać działalność
Stowarzyszenia Światowid z Łubowa, które m.in. realizuje projekt budowy miejsca  wypoczynku dla mieszkańców gminy Czerwonak, współfinansowany ze środków PROW na lata 2007-2013 (zdjęcie z zagospodarowanego na plażę zbiornika po wyrobisku żwiru w galerii).
W trakcie przejazdu do Elbląga, odwiedziliśmy Muzeum Archeologiczne w Biskupinie oraz Muzeum Kolejki Wąskotorowej w Wenecji koło Żnina. Zarówno jedno jak i drugie muzeum wzbudziło duże zainteresowanie uczestników, tym bardziej, że w Wenecji, wszystkie obiekty były dostępne od wewnątrz.
Następnie udaliśmy się do Elbląga, na Warmii i Mazurach. Tam spotkaliśmy się z Panią Prezes Stowarzyszenia Łączy nas Kanał Elbląski, która opowiedziała nam o działalności Stowarzyszenia, którego główną, ale nie jedyna atrakcją jest unikatowy obiekt żeglugi śródlądowej – kanał  elbląski. Dowiedzieliśmy się również o wielu działaniach mających na celu aktywizację lokalnych społeczności. Stowarzyszenie prowadzi bardzo szeroką działalność wydawniczą dotyczącą swojego regionu. Dzięki wsparciu Pani Prezes mieliśmy przyjemność spotkać się we wsi Aniołowo z członkiniami Stowarzyszenia  na Rzecz Rozwoju  Wsi  Aniołowo. Jest to jedna z najbardziej aktywnych wsi na Warmii i Mazurach, wielokrotnie nagradzana za aktywny udział w różnego rodzaju przedsięwzięciach promujących region jak i samą wieś. Ze względu na nazwę we wsi rządzą „anioły”, jednak jak to w życiu bywa swoje chcą tam wtrącić „diabły”. Zostaliśmy tam bardzo sympatycznie przyjęci przez członkinie Stowarzyszenia, ugoszczeni lokalnymi przysmakami przygotowanymi przez Panie ze Stowarzyszenia. Obejrzeliśmy wystawę rękodzieła, którego głównym motywem są anioły. Braliśmy tez udział w przygotowywaniu i pieczeniu chleba a najodważniejsi wzięli udział w warsztatach garncarskich, w trakcie których próbowali ulepić postać anioła.
Oczywiście w trakcie wyjazdu mieliśmy część szkoleniową, podczas której na wykładzie prof. Andrzeja Szajkiewicza poznaliśmy uwarunkowania związane z tworzeniem mikroproduktu turystycznego w oparciu o lokalne zasoby przyrodnicze i kulturowe a na wykładzie ks. dr  Andrzeja Kilanowskiego w oparciu o lokalne zasoby historyczne.
Ze względu na napięty harmonogram nie było zbyt wiele czasu na zwiedzanie Elbląga, tym nie mniej wobec bliskości naszego hotelu zobaczyliśmy odbudowaną starówkę, która po wojnie (jej ruiny) została całkowicie rozebrana i przez wiele lat był to pusty plac z katedrą po środku.
W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się w Malborku, gdzie zwiedziliśmy najpotężniejszy zamek gotycki, na ziemiach polskich, dawną siedzibę zakonu  krzyżackiego. Jego wielkość stwarza niesamowite wrażenie. Odbudowany z ruin po drugiej wojnie, daje wyobrażenie życia w nim w poprzednich wiekach.

Galeria zdjeć