Ogólne informacje o projektach współpracy

Lokalna grupa działania (LGD) w ramach tego działania może ubiegać się o pomoc finansową na realizację projektów współpracy międzyregionalnej i międzynarodowej.Pomoc może być przyznana zarówno na projekty współpracy zawarte w lokalnej strategii rozwoju (LSR) jak i na te, które nie zostały wcześniej w niej uwzględnione. Wybór projektów do dofinansowania dokonywany będzie na terenie województwa lubuskiego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Pomoc może być przyznana zarówno na przygotowanie projektu i na jego realizację.

Projekty współpracy:

1. muszą zakładać realizację wspólnych przedsięwzięć;
  2. mogą angażować, poza LGD, inne partnerstwa z państw członkowskich UE lub państw trzecich, będące grupami lokalnych partnerów, które zajmują się zagadnieniem rozwoju obszarów wiejskich;
  3. jeżeli angażują inne partnerstwa będące grupami lokalnych partnerów, o których mowa w pkt 2, wówczas poniesione przez nie koszty nie stanowią kosztu kwalifikowanego projektu, tylko koszty koordynacji są kwalifikowane;
  4. jeżeli dotyczą obszarów spoza UE, wówczas wydatki poniesione w ramach realizacji tej części projektu, nie kwalifikują się do wsparcia z Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW);
  5. jeżeli występują koszty związane z planowaniem i przygotowaniem projektu współpracy, tj. koszty organizacji spotkań partnerów w celu poszukiwania partnerów, zapoznania się i ustalenia warunków projektu współpracy, koszty takie są uznawane za koszty kwalifikowane i powinny stanowić integralną część projektu współpracy.

Procedura wyboru projektów współpracy

Projekty zawarte w LSR

Projekty takie są opisane w LSR, a ich oceny dokonuje się na podstawie kryteriów określonych dla projektów współpracy. W wyniku przeprowadzonej oceny, SW akceptuje lub odrzuca realizację projektu współpracy, co powoduje ewentualne zmniejszenie budżetu LSR o koszty realizacji niezaakceptowanego projektu współpracy. Niezaakceptowanie projektu współpracy nie powoduje jednak, że LSR jest odrzucana.

Projekty nieuwzględnione w LSR
W przypadku projektów współpracy nieuwzględnionych w LSR, LGD może wystąpić do SW, z którym podpisała umowę na realizację LSR, o akceptację takiego projektu na podstawie przedstawionego opisu projektu. W SW dokonuje się oceny projektu w oparciu o kryteria wyboru projektów współpracy. W wyniku przeprowadzonej oceny SW akceptuje lub odrzuca realizację projektu współpracy.

Kryteria wyboru (oceny) projektów współpracy:

1. projekt zakłada realizację wspólnych przedsięwzięć przez partnerów projektu,
  2. projekt jest zgodny z LSR i przyczynia się do osiągnięcia celów LSR;
  3. przynajmniej jeden spośród partnerów biorących udział w projekcie współpracy, musi być LGD wybraną w ramach realizacji osi 4-Leader PROW2007-2013;
  4. w ramach projektu powołano koordynatora projektu.

Kryteria wyboru projektów współpracy dotyczą w szczególności:

1. potencjału administracyjnego koniecznego do zarządzania/koordynacji projektu;
  2. celów projektu;
  3. zakresu projektu, w tym wykorzystania lokalnych zasobów i innowacyjnego charakteru prezentowanych rozwiązań;
  4. budżetu;
  5. oddziaływania projektu na środowisko lokalne.

Kwalifikowalność kosztów

Kosztami kwalifikowanymi są koszty poniesione przez LGD wybrane do realizacji LSR w ramach programów rozwoju obszarów wiejskich realizowanych w latach 2007-2013 w państwach członkowskich UE, w tym koszty koordynacji projektu. Jeżeli partnerem projektu współpracy jest inne partnerstwo będące grupą lokalnych partnerów, zajmujące się zagadnieniem rozwoju obszarów wiejskich, wówczas koszty przez nie poniesione nie stanowią kosztu kwalifikowanego projektu. W takim wypadku jedynie koszty koordynacji są kwalifikowane. Ponadto, kosztami kwalifikowanymi realizacji projektu współpracy są jedynie koszty związane z obszarami UE.